Το ActYouth EU- είναι ένα ευρωπαϊκό έργο το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2015 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Το ActYouth EU είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής συνεργασίας που αποτελείται από πέντε οργανισμούς τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών, με απώτερο σκοπό να βελτιώσουν σημαντικά την ανώτατη εκπαίδευση.
Τι είναι το έργο ActYouth EU;
Το ActYouth EU συμβάλει σημαντικά σε αρκετούς τομείς της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία στοχεύει στην έξυπνη, βιώσιμη και ευρεία ανάπτυξη, ειδικά σε ότι αφορά θέματα προτεραιότητας όπως Νεολαία σε Κίνηση, Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη, και Ατζέντα για Νέες Δεξιότητες και Θέσεις Εργασίας, και επίσης το Σχέδιο Δράσης Επιχειρηματικότητα 2020. Το ActYouth EU βασίζεται στο όραμα για ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα αναγνωρίζει, θα αξιολογεί και θα αναπτύσσει τις οριζόντιες δεξιότητες και ειδικότερα τις επιχειρηματικές ικανότητες, όπως για παράδειγμα την πρωτοβουλία και δημιουργικότητα των νέων, των μαθητών και τον αποφοίτων
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του έργου;
Ο βασικός στόχος του ActYouth EU είναι να ενδυναμώσει τις ευκαιρίες εργοδότησης των νέων και να καλλιεργήσει την αίσθηση καινοτομίας στους νέους, φοιτητές και απόφοιτους, μέσω της αναβάθμισης και της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους ικανοτήτων και άλλων οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητες στην αγορά εργασίας. Οι στόχοι αυτοί είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανώτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Ποιο αποτέλεσμα θα επιφέρει το έργο αυτό;
Το ActYouth EU θα έχει επίδραση τόσο στους εκπαιδευτές όσο και στους ακαδημαϊκούς φορείς, προσφέροντάς τους μια καλά συγκροτημένη και αναλυτική μεθοδολογία καθώς επίσης και τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της ενσωμάτωσης των οριζόντιων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων στους νέους. Οι δεξιότητες αυτές θα έχουν θετική επίδραση στην εξεύρεση εργασίας στους απόφοιτους, βελτιώνοντας έτσι και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή. Τα κύρια εργαλεία που θα δημιουργηθούν μέσα από το ActYouth EU και τα οποία θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι ένα εργαλείο ΤΠΕ (Τομέας Πληροφοριών και Επικοινωνίας) για την εκτίμηση ικανοτήτων, μια εταιρεία – προσομοίωση λήψης αποφάσεων, και εκπαιδευτικά πακέτα για κάθε ικανότητα (τόσο για τους φοιτητές/απόφοιτους όσο και για τους εκπαιδευτές/ακαδημαϊκούς).
Οι εταίροι οργανισμοί του έργου
Οι οργανισμοί που συνεργάζονται για το ActYouth EU είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο του Αβέιρο στην Πορτογαλία, το Ίδρυμα OIC Poland Foundation στην Πολωνία, το Πανεπιστήμιο Vyatus Magnus στη Λιθουανία και o συμβουλευτικός Οργανισμός Eurosuccess Consulting στην Κύπρο, ο οποίος συντονίζει το πρόγραμμα. Η σύσταση των οργανισμών βασίζεται σε πέντε σημαντικές πτυχές: προηγούμενη πείρα σε διεθνή προγράμματα και διεθνή συνεργασία, εξειδίκευση και επίδειξη ικανότητας στους απαραίτητους τομείς, σχετικότητα των οργανισμών που συνεργάζονται, πρόσβαση στις άμεσες και έμμεσες ομάδες και γεωγραφική κάλυψη για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής διάδοσης και εκμετάλλευσης στην ΕΕ.
Εναρκτήρια συνάντηση στο Λούμπλιν, Πολωνία
Οι εταίροι είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο Λούμπλιν της Πολωνίας, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος OIC Πολωνίας, στις 9 και 10 του Νοέμβρη, 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κύρια σημεία και στόχοι παρουσιάστηκαν από τον συντονιστή οργανισμό. Προηγουμένως, κάθε οργανισμός παρουσίασε το ιστορικό, την δράση και την τεχνογνωσία του και ακολούθησε συζήτηση των άμεσων καθηκόντων και χρονικών προθεσμιών της διεκπεραίωσης του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα ποιότητας της ΕΕ και του έργου ActYouth EU.
Φιλοδοξίες του προγράμματος
Κατά τη διάρκεια της διεκπεραίωσης του προγράμματος έως και τον Οκτώβρη του 2017, αλλά και μετά την λήξη του, το ActYouth EU αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις ομάδες που στοχεύει και στους σχετικούς φορείς, κυρίως στις χώρες των οργανισμών καθώς επίσης και στην υπόλοιπη ΕΕ, προσφέροντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικό για περεταίρω μεταβίβαση της γνώσης στις Ευρωπαϊκές χώρες και στα σχετικά ιδρύματά τους. Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες και στα επίπεδα ανεργίας.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο ActYouth EU και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Eurosuccess Consulting στο τηλέφωνο 22 420 110 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού στο www.eurosc.eu.