Educate & Support: Εξερευνώντας τις Ιταλικές Φυλακές

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου Educate & Support – Holistic Educational Support of Inmates – Sex Offenders, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια βραχυπρόθεσμη κοινή δραστηριότητα προσωπικού – κατάρτισης στο Μιλάνο της Ιταλίας κατά την περίοδο 19 – 23 Ιουνίου 2023. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα συνδυάστηκε με την 3η Διακρατική Συνάντηση Εταίρων. Οι δύο αυτές δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με διάρκεια 5 πλήρων ημερών.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από πέντε (5) οργανισμούς από τέσσερις (4) Eυρωπαϊκές χώρες:

 

Οι εταίροι του έργου, μαζί με τους ειδικούς τους που εργάζονται με κρατούμενους – σεξουαλικούς παραβάτες (π.χ. εκπαιδευτές φυλακών, ψυχολόγοι, εγκληματολόγοι, προσωπικό φυλακών, προσωπικό φύλαξης) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την πενθήμερη εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με το έργο και τα αποτελέσματά του, διαδραστικές ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες εργασίας, πρακτικές ασκήσεις, ανοικτές συζητήσεις, επισκέψεις μελέτης εντός και εκτός των ιταλικών φυλακών και παρακολούθηση συνεδριών ομαδικής θεραπείας μεταξύ των εν ενεργεία κρατουμένων – σεξουαλικών παραβατών και πρώην παραβατών.

Ο ιταλικός εταίρος του έργου, CIPM, ήταν ο οργανισμός υποδοχής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συνολική οργάνωση της συνάντησης και την ομαλή υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων, μαζί με την ενεργό συμβολή και υποστήριξη του συντονιστή του έργου, Τμήματος Φυλακών Κύπρου. Οι σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις του συντονιστή συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων και άφησαν ένα αίσθημα ικανοποίησης στους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να συναντηθούν και να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες, αλλά και να γνωρίσουν στην πράξη το σωφρονιστικό σύστημα της Ιταλίας, να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά νυν και πρώην κρατουμένων – σεξουαλικών παραβατών και να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που αφορούν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης, οι εταίροι και οι εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να συζητήσουν για την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στο θέμα της καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων. Μέσω της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των εμπειρογνωμόνων που εργάζονται με κρατούμενους – σεξουαλικούς παραβάτες, στόχος είναι να αναπτυχθούν εργαλεία τα οποία θα συμβάλουν στην 1) ένταξη των σεξουαλικών παραβατών στην κοινωνία και 2) στη μείωση των ποσοστών υποτροπής.

Επιπλέον, τα κύρια αποτελέσματα του έργου: PR1 Μοντέλο εργασίας με κρατούμενους – σεξουαλικούς παραβάτες, PR2 Εργαλείο ΤΠΕ για την αξιολόγηση ικανοτήτων, PR3 Ενότητες μάθησης για εμπειρογνώμονες και PR4 Εργαλειοθήκη προγράμματος με προγράμματα παρέμβασης παρουσιάστηκαν με διαδραστικό τρόπο. Οι παρουσιάσεις των προαναφερθέντων αποτελεσμάτων συνδυάστηκαν με διαδραστικές και πρακτικές ασκήσεις στους συμμετέχοντες για την περαιτέρω κατανόηση του σκοπού της δημιουργίας τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους στο θέμα των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Κορυφαίο σημείο της εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν η επίσκεψη μελέτης των εταίρων και των εμπειρογνωμόνων σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της Ιταλίας. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρεις συνεδρίες ομαδικής θεραπείας νυν και πρώην σεξουαλικών παραβατών, να συναντηθούν μαζί τους και να συζητήσουν με τους ψυχολόγους τους για το ιστορικό τους, τα παιδικά τους τραύματα, τα προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για αυτούς και την ποινή τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι εταίροι είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα σχετικά με την πρόοδο του έργου, τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, τις δραστηριότητες που υλοποιούνται επί του παρόντος και τις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στο μέλλον, μέχρι τη λήξη του έργου τον Νοέμβριο του 2023.  Καθώς τα αποτελέσματα του έργου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στην αγγλική τους έκδοση, οι εταίροι θα ξεκινήσουν τη διαδικασία μετάφρασης και μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα ξεκινήσουν την πιλοτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών προκειμένου να τα αξιολογήσουν και να τα τελειοποιήσουν. Στόχος των εταίρων του έργου είναι μέχρι το τέλος του έργου όλα τα αποτελέσματα να έχουν οριστικοποιηθεί σε όλες τις σχετικές γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ρουμανικά, και να ενσωματωθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου, διαθέσιμα και δωρεάν για το κοινό.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ

* υποχρεωτικά πεδία

Η Eurosuccess Consulting θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή την φόρμα για να επικοινωνήσει μαζί σας για σκοπούς ενημέρωσης.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής στο τέλος οποιουδήποτε email λαμβάνετε από εμάς ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@eurosc.eu. Θα χειριστούμε τα στοιχεία σας με σεβασμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Κάνοντας κλικ παρακάτω, συμφωνείτε ότι ενδέχεται να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας σύμφωνα με αυτούς τους όρους.