5η διεθνική συνάντηση του προγράμματος EcoOlives

5η διεθνική συνάντηση του προγράμματος EcoOlives

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος EcoOlives, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η διεθνική συνάντηση μεταξύ των συνεργατών-οργανισμών στο Campobasso της Ιταλίας κατά τις ημέρες 18 και 19 Ιανουαρίου 2024. Στην ατζέντα της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κοινοπραξία, όπως επίσης και τα επόμενα βήματα του προγράμματος που πλέον μπαίνει στην τελική του πορεία, με την επικείμενη πιλοτική φάση που αποφασίστηκε όπως ολοκληρωθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2024.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 5 οργανισμούς:

 

Στην συνάντηση οι εταίροι συμμετείχαν σε εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έργου. Συγκεκριμένα δοκιμάστηκε σε μια πρώτη -πρώιμη- φάση, η εκπαιδευτική πλατφόρμα του έργου (σύντομα κοντά σας), από την οποία θα μπορεί να λαμβάνει το κάθε άτομο δωρεάν εκπαιδευτικά μαθήματα γύρω από την παραγωγή και εκπόρευση οικολογικών ελιών και οικολογικού ελαιόλαδου.

Παράλληλα, οι αντιπρόσωποι των εταίρων περιηγήθηκαν σε ένα παραδοσιακό, οργανικό ελαιώνα κοντά στο Campobasso, όπου και έπειτα μπόρεσαν να συζητήσουν με εμπειρογνώμονες της περιοχής για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν αλλά και πως μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά η μαζική παραγωγή Οικολογικού Ελαιόλαδου. Η εμπειρία και τεχνογνωσία που μετέδωσαν οι υπεύθυνοι του ελαιώνα, κρίνεται ζωτικής σημασίας για την συνέχεια του έργου, καθώς οι δικές τους κατευθυντήριες γραμμές και εισηγήσεις, θα ληφθούν υπόψη και θα προστεθούν στα εγχειρίδια που είναι τα αποτελέσματα του έργου.

Κατόπιν της συζήτησης, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία για να δοκιμάσουν το οικολογικό ελαιόλαδο που παράγει ο ελαιώνας και να συγκρίνουν την γεύση, υφή και οσμή του, με το αντίστοιχο εμπορικό που μπορεί κάποιος να βρει στις υπεραγορές. Αυτή η σύγκριση οδηγεί σε μια πιο επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωτική μεταβίβαση της παραγωγής ελαιόλαδου σε καθαρά οικολογική μορφή, αφού το γευστικό ταξίδι που σε οδηγεί το πραγματικό οικολογικό ελαιόλαδο, δεν μπορεί να συγκριθεί με το βιομηχανικά και μαζικά παρασκευασμένο φτηνό ελαιόλαδο, ενώ ταυτόχρονα η αλόγιστη χρήση των χημικών και άλλων ουσιών, μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει στο περιβάλλον.

Τέλος, νοουμένου ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση γύρω από την δημιουργία και λειτουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα βρίσκεται στα τελευταία στάδια του και πρόκειται να δοκιμαστεί και να τελειοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πιλοτικό αυτό στάδιο θα γίνει στις τοπικές γλώσσες των χώρων που παράγουν ελαιόλαδο (Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά) και μετά την ολοκλήρωση και προσαρμογή της ανατροφοδότησης που θα λάβουν από τους συμμετέχοντες, θα μεταφραστεί και στις υπόλοιπες γλώσσες.

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια και για νέες πληροφορίες σχετικά με την εκπαιδευτική πλατφόρμα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ

* υποχρεωτικά πεδία

Η Eurosuccess Consulting θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή την φόρμα για να επικοινωνήσει μαζί σας για σκοπούς ενημέρωσης.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής στο τέλος οποιουδήποτε email λαμβάνετε από εμάς ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@eurosc.eu. Θα χειριστούμε τα στοιχεία σας με σεβασμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Κάνοντας κλικ παρακάτω, συμφωνείτε ότι ενδέχεται να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας σύμφωνα με αυτούς τους όρους.