Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού μας έργου DIGIPRO, δώσαμε το λόγο στα παιδιά για και μαζί δημιουργήσαμε ένα ντοκιμαντέρ και ένα κινούμενο σχέδιο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το cyberbullying. Μάθετε περισσότερα!
Στόχος του έργου DIGIPRO – Digital Tools for digital challenges το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού και της ρητορικής μίσους, καθιστώντας την τεχνολογία ασφαλέστερη για τους μικρότερους και κατά συνέπεια πιο ευάλωτους χρήστες της.
Κατά τους πρώτους 6 μήνες του έργου σχεδιάστηκαν δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών ηλικίας 6-14 ετών σχετικά με τον εκφοβισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στο διαδικτυακό εκφοβισμό, και τη ρητορική μίσους, συμπεριφορές που δυστυχώς, είναι πολύ οικείες στα παιδιά τόσο εντός του σχολικού χώρου όσο και εκτός. Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιήθηκαν σε μια σειρά εργαστηρίων μη τυπικής μάθησης σε όλες τις χώρες των εταίρων της κοινοπραξίας (Ελλάδα, Ισπανία και Λιθουανία). Μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, και συζητήσεις, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναλογιστούν και να αποκτήσουν καλύτερη επίγνωση για τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων, τον εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους. Με το τέλος των δραστηριοτήτων, τους ζητήσαμε να μοιραστούν μπροστά στη κάμερα την άποψη και την προσωπική τους εμπειρία με τέτοιες συμπεριφορές. To οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφηκε, θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να ακουστεί η φωνή τους.
Επιπλέον, στα πλαίσια των εργαστηρίων, τα παιδιά συνεργάστηκαν για τη συγγραφή μικρών ιστοριών και τη δημιουργία 5 σύντομων κινούμενων σχεδίων με τη μέθοδο του stop motion, που αποσκοπούν στην προβολή του προβλήματος του εκφοβισμού. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά ενδυναμώνονται και γίνονται ενεργά καθώς μέσω της δημιουργίας τους αναλαμβάνουν δράση για την πρόληψη και την ενημέρωση άλλων παιδιών.
Στην Κύπρο, τα εργαστήρια έγιναν σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου που είναι επίσης εταίροι στο έργο, τον Ιούλιο του 2021 με τη συμμετοχή 13 παιδιών. Το ντοκιμαντέρ και τα κινούμενα σχέδια θα προβληθούν σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, σε σχολεία και σε σεμινάρια προώθησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου ενώ θα είναι διαθέσιμα και διαδικτυακά.
Πέρα από τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και των κινουμένων σχεδίων, βρίσκεται στα σκαριά και μια εκπαιδευτική εφαρμογή που αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας στην εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα εκφοβισμού. Τέλος, θα δημιουργηθεί μια διαδικτυακή μεθοδολογία για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να καθιερώσουν μια συν-εκπαιδευτική σχέση με τις οικογένειες των παιδιών στην τάξη τους η οποία θα περιέχει ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό για τη διευκόλυνση ουσιαστικών εκπαιδευτικών εμπειριών.
Εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του έργου μας.
Μείνετε συντονισμένοι!