I.We.Society: Η εκπαίδευση ενηλίκων εν καιρώ πανδημίας: Η περίπτωση της Κύπρου

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα I.We.Society. στοχεύει στην παροχή ψηφιακών μαθημάτων για ενήλικες, ειδικά εκείνους που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον Covid-19.

Πώς ανταποκρίθηκαν όμως οι παροχείς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο έως τώρα;

Η πανδημία έχει πλήξει περισσότερο ευάλωτα άτομα που έχουν αρκετές δυσκολίες και μπορεί να μην να έχουν ένα γερό δίκτυο υποστήριξης, αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή:

 • Ηλικιωμένους
 • Άνεργους ή άτομα με χαμηλό εισόδημα
 • Άτομα με αναπηρίες ή προβλήματα υγείας
 • Άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές
 • Πρόσφυγες και μετανάστες ή άτομα από εθνοτικές μειονότητες Με τις περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες να λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο,
 • Άτομα με ανεπαρκή σύνδεση, εξοπλισμό ή με κακές ψηφιακές δεξιότητες

Ωστόσο, προκειμένου να βελτιωθούν οι ευκαιρίες εκπαίδευσης ενηλίκων σε περιόδους κρίσεων, είναι σημαντικό να προβληματιστούμε σχετικά με το πώς οι παροχείς εκπαίδευσης έχουν ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση μέχρι στιγμής.

Η περίπτωση της Κύπρου:

Στην Κύπρο διάφοροι παροχείς εκπαίδευσης ενηλίκων ανταποκρίθηκαν στην πανδημία COVID-19 με διαφορετικές πρωτοβουλίες

Πανεπιστήμια και κολέγια προσαρμόστηκαν γρήγορα, από την αρχή της πανδημίας, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με συνδυασμένες μεθόδους  διδασκαλίας με μερικές εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται η φυσική παρουσία.

Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ):

Στα πλαίσια της πανδημίας, η οργάνωση συγκέντρωσε όλες τις υπηρεσίες της που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη νεολαία.

Περιλαμβάνει πληροφορίες και συμβουλές:

 • Διαδικτυακές συνεντεύξεις με δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικτυακής συνάντησης με έναν ειδικό
 • Βίντεο για την αξιολόγηση πραγματικών και ψεύτικων ειδήσεων (fake news) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • Επαφές για ψυχολογική υποστήριξη
 • Ευκαιρίες για διαγωνισμούς και προκλήσεις
 • Πληροφορίες σχετικά με το COVID-19

Επιπλέον, το έργο ReOVer20 αφορά στη χρηματοδότηση πιλοτικών δράσεων, προγραμμάτων ή δραστηριοτήτων που οργανώνονται από νέους, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Επιμορφωτικά Κέντρα:

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους μετά την απόφαση του Υπουργείου. Μόνο σε μερικές περιπτώσεις, και μετά από προσωπική πρωτοβουλία και διευθετήσεις από τον εκπαιδευτή, ορισμένα από τα μαθήματα μεταφέρθηκαν διαδικτυακά.

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας:

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κέντρο ανέστειλε τις δραστηριότητές του για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, διοργανώθηκαν ορισμένα εργαστήρια για τη βασική ψηφιακή εκπαίδευση και τη χρήση ψηφιακών μέσων επικοινωνίας για τους δικαιούχους, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι και πιθανόν να είναι απομονωμένοι λόγω της πανδημίας.

Οι παροχείς εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο ανταποκρίθηκαν στην παγκόσμια πανδημία, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πρέπει να διερευνηθούν μεθοδολογίες και προσαρμογές προκειμένου να διασφαλιστεί η συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων.

Σημαντική είναι η έρευνα για το τι έχει γίνει σε άλλες χώρες για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και βελτιστοποίηση της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΕΛΤΙΟ

* υποχρεωτικά πεδία

Η Eurosuccess Consulting θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή την φόρμα για να επικοινωνήσει μαζί σας για σκοπούς ενημέρωσης.

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής στο τέλος οποιουδήποτε email λαμβάνετε από εμάς ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@eurosc.eu. Θα χειριστούμε τα στοιχεία σας με σεβασμό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου μας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Κάνοντας κλικ παρακάτω, συμφωνείτε ότι ενδέχεται να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας σύμφωνα με αυτούς τους όρους.