Refitting Machine: Παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης στη μέθοδο Arduino

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από εταίρους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ελλάδα, και τη Ρουμανία. Το έργο θα διαρκέσει 24 μήνες (01/12/2019 – 30/11/2021), και θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ομάδες-στόχους τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι είναι το έργο Refitting Machine;

Σύμφωνα με τις πιο προηγμένες διαδικασίες στον κόσμο των κατασκευαστών, του Arduino, των 3D εκτυπωτών, της ψηφιακής κατασκευής και της βιομηχανίας 4.0, το έργο Refitting Machine στοχεύει στην παροχή υψηλής ποιότητας ψηφιακών δεξιοτήτων και την ενθάρρυνση της εισόδου ή επιστροφής στο εργατικό δυναμικό. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κοινοπραξία έχει προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο πεδίο στο οποίο θα εστιάσει: την ανάκτηση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων μέσω του Arduino.

Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στην:

  • Προώθηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης μέσω της δημιουργίας ενός εξειδικευμένου και προσαρμόσιμου εργατικού δυναμικού
  • Απόκτηση δεξιοτήτων στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών (STEM)
  • Απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της προώθησης πολλαπλών προσεγγίσεων και μαθητικών πλαισίων, και
  • Παροχή στήριξης σε όλους τους εκπαιδευόμενους, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτούντων ομάδων

Τα αποτελέσματα του έργου

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, τα εξής αποτελέσματα θα αναπτυχθούν:

  1. Εργαλείο Προγράμματος για Εμπειρογνώμονες, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού, που θα παρέχει γνώσεις και δεξιότητες για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μηχανημάτων.
  2. Ψηφιακό Εργαλείο για την Αξιολόγηση Ικανοτήτων, το οποίο θα μετρά και θα διαγνώσει τις πρωταρχικές γνώσεις και δεξιότητες των ομάδων-στόχων, ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες δεξιότητες για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.
  3. Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Μάθησης, δηλαδή, μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοικτής μάθησης για την παροχή του εκπαιδευτικού υλικού που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του έργου.

Οι ομάδες-στόχοι του έργου

  • Εκπαιδευτές
  • Άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους
  • Μακροχρόνια άνεργοι
  • Μαθητές και πρόσφατοι πτυχιούχοι στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας
  • Ερευνητές
  • Οργανισμοί επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τοπικές αρχές, εταιρείες, κέντρα απασχόλησης, φορείς χάραξης πολιτικής (policy makers), επαγγελματίες

Εναρκτήρια συνάντηση και επόμενα βήματα

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Refitting Machine έλαβε μέρος στο Τράνι της Ιταλίας, στις 28 και 29 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα παραδοτέα του έργου, καθώς και θέματα που αφορούν την προώθηση του έργου και την υλοποίηση του με τον καλύτερο ποιοτικό τρόπο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου καθώς επίσης και μετά το τέλος του, το έργο θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ομάδες-στόχους τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για περεταίρω διάδοση των αποτελεσμάτων του.