Τι είναι το έργο ENREAC-HEI;
Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή μιας σειράς ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (MOOCs) που απευθύνονται σε φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης, με σκοπό την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους στη διαχείριση της έρευνας, στις τεχνικές ανοικτής επιστήμης και στην ομαδική εργασία.
Οι στόχοι του έργου
– Αύξηση της γνώσης των εταίρων και του προσωπικού ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο έργο σχετικά με τις τρέχουσες πρακτικές ανοικτής επιστήμης και τις δεξιότητες για έρευνα
– Βελτίωση της προσφοράς κατάρτισης των εταίρων οργανισμώ
– Ενδυνάμωση των ικανοτήτων και των γνώσεων των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης
– Στήριξη της ικανότητας των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης να συνεργάζονται με άλλα θεσμικά όργανα
– Ενίσχυση της χρηστικότητας, συνάφειας, επάρκειας και βιωσιμότητας του έργου μέσω της εμπλοκής τοπικών φορέων, εμπειρογνωμόνων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι ομάδες στόχοι του έργου
Κύρια ομάδα στόχου: φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης και εκπαιδευτές σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
Άλλες ομάδες στόχου: Οργανισμοί επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαιδευτικοί φορείς, εκπαιδευτές/σύμβουλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης κτλ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, καθώς επίσης και με την ολοκλήρωση του, το έργο θα αναπτύξει σημαντικά αποτελέσματα για τις ομάδες-στόχους, σε εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα παραδοτέα του έργου
Κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης του έργου, η κοινοπραξία θα αναπτύξει τέσσερα παραδοτέα:
- Ηλεκτρονικά μαθήματα για Βασικές Δεξιότητες Ερευνητών: ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση έργων, διαχείριση προϋπολογισμών, διοίκηση/ διαχείριση ομάδων, διαχείριση δεδομένων, δεξιότητες πληροφορικής, δικτύωσης, διαχείρισης χρόνου, επικοινωνίας και παρουσίασης.
- Ηλεκτρονικά μαθήματα για Εισαγωγή στις Δεξιότητες Ανοικτής Επιστήμης: μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή προσέγγιση σχετικά με την ανοικτή επιστήμη.
- Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών: Εγχειρίδιο για εκπαιδευτές σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης και παράδοσης του προγράμματος.
- Πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης: ψηφιακός χώρος για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, θα περιέχει το υλικό ηλεκτρονικής μάθησης και τα εργαλεία αξιολόγησης.
Η κοινοπραξία του έργου
Η κοινοπραξία του έργου είναι αρκετά προηγμένη, αφού εμπλέκει τόσο πανεπιστήμια όσο και οργανισμούς που είναι ενεργοί στον τομέα της εκπαίδευσης/κατάρτισης από συνολικά πέντε χώρες: Κύπρος (Eurosuccess Consulting- Συντονιστής έργου & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Ιταλία (Associazione PROGETTO MARCONI) Πολωνία (OIC Poland Foundation), Πορτογαλία (Instituto Politecnico de Santarem) και Βουλγαρία (Varna Free University).
Εναρκτήρια συνάντηση στη Λευκωσία και Επόμενα Βήματα
Στην παρούσα φάση πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εταίρων στην Κύπρο όπου συζητήθηκαν όλα τα παραδοτέα του έργου, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την προώθηση του έργου και την υλοποίηση του με τον καλύτερο ποιοτικό τρόπο. Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, συμμετείχε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης, και παρουσίασε στους εταίρους διάφορα θέματα διαχείρισης του έργου.
Οι εταίροι έχουν ξεκινήσει μια σύντομη έρευνα πεδίου σχετικά με τα προσόντα που σχετίζονται με τις πρακτικές ανοικτής επιστήμης και τις δεξιότητες έρευνας στις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.