Openmakers: Ανοικτά δεδομένα και κοινωνική δράση

Το έργο

Το έργο OpenMakers στοχεύει να ενημερώσει και να προωθήσει τη χρήση ανοικτών δεδομένων από δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσιοι οργανισμοί, οργανωμένες ομάδες και ΜΚΟ), οι οποίοι με τις δράσεις τους υποστηρίζουν την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μέσα από το πρόγραμμα, οι δημόσιοι φορείς έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην επεξεργασία, διαχείριση και ερμηνεία των ανοικτών δεδομένων, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας.

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης για τους δημόσιους φορείς, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκπαιδευτούν και να λάβουν αξιολόγηση των ικανοτήτων που απέκτησαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και δημιουργία τοπικών ερευνητικών έργων ανοιχτών δεδομένων.

Η κοινοπραξία και διάρκεια υλοποίησης του έργου

Μαζί με την Eurosuccess Consulting, συμμετέχουν στο έργο εταίροι οργανισμοί από τη Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Τουρκία. Η διάρκεια του έργου είναι 24 μήνες, από 01/09/2018 – 31/08/2020.

Πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση στο Κόρι, Ιταλία

Στις 22-26 Ιουλίου 2019, έλαβε μέρος η 1η εκπαιδευτική συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες εταίρους του έργου, στην πόλη Κόρι της Ιταλίας. Εκ μέρους της Κύπρου, εκτός από την Eurosuccess Consulting συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς ΜΚΟ, YEU Cyprus και Αλμυράς, Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήρι.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν βασικές γνώσεις, όσο αφορά στα ανοικτά δεδομένα και να συμμετέχουν σε ανοικτές συζητήσεις για την κουλτούρα που πρέπει να επικρατεί γύρω από τη χρήση των ανοικτών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να εντοπίζουν και να αξιολογούν την ποιότητα ανοικτών δεδομένων, καθώς και για την επεξεργασία τους για παραγωγή «εκμεταλλεύσιμων» δεδομένων. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν μια πρώτη γνωριμία με εργαλεία και ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να τους υποστηρίξουν στην ερμηνεία των ανοικτών δεδομένων και στην παρουσίαση των δεδομένων στο κοινό με εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Επόμενες ενέργειες και δραστηριότητες

Με τη σειρά τους, οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές που αποκόμισαν, σε συναδέλφους και συνεργάτες εμπειρογνώμονες, ως επίσης στις ομάδες στόχους της χώρας τους.

Η επόμενη συντονιστική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2019.

Θα ακολουθήσει δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση στις 4-8 Μαΐου 2020, στην Ουγγαρία, όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλους αντιπρόσωπους δημόσιων φορέων να επιμορφωθούν στην χρήση των ανοικτών δεδομένων για το κοινό καλό.